Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi

Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi

Çamlıbel Mezar Anıtının Arkeolojik Önemi ve Kullanılan Doğal Taşlarının Özellikleri

Yazarlar: Ramazan HACIMUSTAFAOĞLU, M. Umut DOĞAN, Hakan ELÇİ, Fuzuli YAĞMURLU, İlker ÖZKAN

Cilt 2 , Sayı 5 , 2018 , Sayfalar 27 - 45

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Afrodisyas,Karia,ÇamlıbelMezarAnıtı,BantlıGnays,AğaltaşTürleri

Özet: Türkiye’ninönemli ören yerlerinden biri olan ve tarihi geçmişi Geç Neolitik Çağ’a kadar uzanan Aphrodisias antik kentinin yakınlarında ortaya çıkarılan Çamlıbel Mezar Anıtı hem arkeolojik açıdan hem de mimarisinde kullanılan doğal taşları açısından bölge arkeolojisine son derece önemli katkılar sağlamıştır. MS. 3.yy’a tarihlenen anıt Anadolu’da az sayıdaki birkaç yerde bilinen “Tapınak Planlı Mezar Anıtı” tipinin yeni bir örneğidir. Kuzey Karia bölgesinin iki önemli kenti olan Aphrodisias ile Menderes Antiokheiası arasındaki bir coğrafyada yer alan mezar anıtı, bir antik kentin nekropol (mezarlık) sahası içinde bulunmayıp tek başına, bağımsız bir yapı olarak inşa edilmiştir. Üç basamaklı ve iki sütunlu bir cepheye sahip olduğu anlaşılan mezar anıtı dar bir pronaos (sundurma) ve dikdörtgen planlı bir naostan (ana oda) oluşur. Tapınak planlı mezar Anıtının mimarisinde kullanılan doğal taşlar, alınan örnekler üzerinde yapılan makroskobik ve petrografik incelemeler sonucunda, 2 farklı köken grup, 5 farklı doğal taş cinsi ve 6 doğal taş türü olarak saptanmıştır. Gruplar, metamorfik ve sedimenter kökendir. Mermerler, Bantlı Gnays, Şist ve Leptit (meta volkanit) metamorfik, Traverten ise sedimenter köken ve doğal taş cinsi olarak belirlenmiştir. Makro ve mikro özellikleri, birlikte değerlendirildiğinde doğal taş türleri; Orta kristalli beyaz mermer (Ortalama tane boyutları OTB-352,37 µm), Orta kristalli beyaz-gri mermer (Ortalama tane boyutları 786,37 µm), ince-orta kristalli şistozite gösteren siyah-beyaz renkli gnays, ince-orta kristalli beyaz sarımsı şist, ince kristalli beyaz-pembe renkli leptit, beyazımsı- krem renkli az gözenekli traverten olarak sınıflandırılmıştır. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Çamlıbel Mezar Anıtının Arkeolojik Önemi ve Kullanılan Doğal Taşlarının Özellikleri}, volume={2}, number={27–45}, publisher={Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi}, author={Ramazan HACIMUSTAFAOĞLU,M. Umut DOĞAN,Hakan ELÇİ,Fuzuli YAĞMURLU,İlker ÖZKAN}, year={2018} }
APA
KOPYALA
Ramazan HACIMUSTAFAOĞLU,M. Umut DOĞAN,Hakan ELÇİ,Fuzuli YAĞMURLU,İlker ÖZKAN. (2018). Çamlıbel Mezar Anıtının Arkeolojik Önemi ve Kullanılan Doğal Taşlarının Özellikleri (Vol. 2). Vol. 2. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ramazan HACIMUSTAFAOĞLU,M. Umut DOĞAN,Hakan ELÇİ,Fuzuli YAĞMURLU,İlker ÖZKAN. Çamlıbel Mezar Anıtının Arkeolojik Önemi ve Kullanılan Doğal Taşlarının Özellikleri. no. 27–45, Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, 2018.