Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi

Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi

AFRODİSYAS NEKROPOLÜNDEN İKİ FARKLI MEZAR YAPISI

Yazarlar: M. Umut DOĞAN

Cilt 3 , Sayı 7 , 2019 , Sayfalar 186 - 210

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Afrodisyas,Roma Dönemi,Oda Mezar,Hipoje (yeraltı) Mezar,Çiftlik Yapısı

Özet: Roma İmparatorluğunun Anadolu’dakiönemli  kentlerinden biri Afrodisyas’tır. Kent önemli kamu yapıları yanında mimari açıdan zengin bir mezar geleneğine de sahiptir. Afrodisyas’ın batı nekropolünde ve kuzey nekropolünde yapılan iki kazıda ortaya çıkarılan iki farklı mezar yapısı hem mimari özellikleri hem buluntuları hem de sosyal yaşam konusunda verdiği ipuçları açısından dikkat çekicidir. Batı nekropoldeki hipoje (yer altı) mezarın üstüne Geç Roma Dönemi’nde bir çiftlik yapısı inşa edilmiştir. Mezar ile bir arada kullanılan bu yapı “çiftlik mezar yapı kompleksi” oluşturması açısından dikkat çekicidir. Kuzey nekropolde bulunan Derincedere oda mezarı ise mezar girişine yapılan basit gömü ile dönemin sınıfsal ilişkileri konusunda ipuçları vermektedir. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={AFRODİSYAS NEKROPOLÜNDEN İKİ FARKLI MEZAR YAPISI}, volume={3}, number={186–210}, publisher={Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi}, author={M. Umut DOĞAN}, year={2019} }
APA
KOPYALA
M. Umut DOĞAN. (2019). AFRODİSYAS NEKROPOLÜNDEN İKİ FARKLI MEZAR YAPISI (Vol. 3). Vol. 3. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi.
MLA
KOPYALA
M. Umut DOĞAN. AFRODİSYAS NEKROPOLÜNDEN İKİ FARKLI MEZAR YAPISI. no. 186–210, Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, 2019.