Journal of Advances in VetBio Science and Techniques
Yazarlar: Alp ÖZGÜVEN, Suat DİKEL
Konular:Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi
DOI:10.31797/vetbio.472067
Anahtar Kelimeler:Sarımsak,Kışlatma,Melez tilapia,Yetiştiricilik
Özet: Bu çalışmada melez tilapia yavrularının (Oreochromis niloticus x O.aureus) farklı oranlarda sarımsak desteğiyle (Allium sativum) beslenmesi sonucunda, büyüme parametreleri üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Balıklar (2.57 ± 0.01 g), beslemede 0% (kontrol), 0.5% ve %1 sarımsak konsantrasyonlarına sahip üç deney grubuna ayrılmış ve günlük vücut ağırlıklarının %2'si kadar beslenmiştir. Deneysel beslenme periyodunun sonunda, düşük seviyede sarımsak takviyeli grubun balıkları, kontrol gruplarındaki balıklarla karşılaştırıldığında melez tilapia yavrularının canlı ağırlık kazancında herhangi bir belirgin etkisi olmadığı görülmüştür. Bununla birlikte, yüksek düzeyde sarımsak eklenmiş grubun ise diğer gruplardan önemli düzeyde daha iyi büyüdüğü saptanmıştır (P> 0,05). Elde edilen büyüme değerleri sırasıyla 7,41 ± 0,64g, 7,44 ± 0,30g, 8,09 ± 0,84g’dır. Ancak, diyette yüksek sarımsak katkılı yemle beslenen balıklar ile diğer gruplar arasında yem değerlendirme oranları açısından önemli düzeyde farklı bulunmuşlardır (P <0.05). Sonuç olarak, sera koşullarında yavru melez tilapiaların kışlatmasında daha iyi yem değerlendirme elde etmek için beslenmede sarımsağın %1'lik besin takviyesi önerilebilir görülmektedir.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.