Journal of Analytic Divinity

Journal of Analytic Divinity

Safvetü’l- Beyân fî Tefsîri’l- Kur’ân’ın Kaynak, Özellik ve Muhteva Bakımından İncelenmesi

Yazarlar: Zafer KOÇ

Cilt 1 , Sayı 1 , 2017 , Sayfalar 175 - 200

Konular:Din Bilimi

Anahtar Kelimeler:Musa Kâzım Efendi,Safvetü’l- Beyân,Tefsir,Osmanlı Devleti

Özet:        Osmanlı devletinin son dönem şeyhülislamlarından biri olan Musa Kâzım Efendi (1858-1920), İmparatorluğunçalkantılı ve sıkıntılı zamanında beş yıl şeyhülislamlık görevini ifa etmiştir. Resmi görevinin yanında, çeşitli İslami ilim dallarında birçok eser vücuda getirmiştir. Bu eserlerden birçoğu ilim dünyası tarafından bilinmekte ve kendi dönemine ışık tutan önemli bilgiler sunmaktadır. Önemli eserlerinden biri “Safvetü’l-Beyan” adlı tefsiri ise maalesef ilim dünyası tarafından yeterince tanınamamış ve kazanması gereken itibara henüz sahip olamamıştır. Türkçe (Osmanlıca) kaleme aldığı tefsiri Safvetü’l- Beyân, ancak Bakara Sûresi 73. ayetine kadar olan kısmı oluşturur ve tek cilt halinde basılmıştır. Safvetü’l- Beyân, temel olarak “Rivayet” ve “Dirayet” ismiyle ikiye ayrılan mevcut tefsir çeşitlerinden ikincisine örnek olarak gösterilebilir. Musa Kâzım Efendi’nin diğer telifatlarına ve tercümelerine de başvurulduğunda tefsirde takip ettiği metodu, mevcut tefsirler arasındaki konumu ve dünya görüşü daha belirginleşmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Safvetü’l- Beyân fî Tefsîri’l- Kur’ân’ın Kaynak, Özellik ve Muhteva Bakımından İncelenmesi}, volume={1}, number={1}, publisher={Journal of Analytic Divinity}, author={Zafer KOÇ}, year={2017}, pages={175–200} }
APA
KOPYALA
Zafer KOÇ. (2017). Safvetü’l- Beyân fî Tefsîri’l- Kur’ân’ın Kaynak, Özellik ve Muhteva Bakımından İncelenmesi (Vol. 1, pp. 175–200). Vol. 1, pp. 175–200. Journal of Analytic Divinity.
MLA
KOPYALA
Zafer KOÇ. Safvetü’l- Beyân Fî Tefsîri’l- Kur’ân’ın Kaynak, Özellik ve Muhteva Bakımından İncelenmesi. no. 1, Journal of Analytic Divinity, 2017, pp. 175–200.